PIM - Planning Information Modelling
PIM är en digital plattform för samhällsplanering som samlar ihop aktörerna i en och samma datormodell. Smart Planering För Smarta Städer: PIM som en del av den digitala arbetsprocessen, där beslutsfattare, offentliga tjänstemän och konsulter genom plattformen kan samverka kring kravställning, problembild och möjliga lösningar för att uppnå kvalitet i stadsutvecklingen. Ju fler aspekter som ingår i modellen – kollektivtrafik, naturvärden, exploateringsekonomi, VA-försörjning, buller, ekosystemtjänster, trygghetsaspekter o.s.v. – desto mer komplett blir processen och desto tydligare utmaningar och utbud av lämpliga åtgärder.
Funktioner
PIM kommer levereras med ett antal grundläggande funktioner för stadsplanering som ligger till grund för de analyser och beräkningar som kommer kunna göras i verktyget. De 11 funktionerna presenteras i bilden nedan. Vissa funktioner är beroende av användarens indata, andra nödvändiga för att modellera stadsrummet och vissa bygger på existerande parametrar och principer inom svensk stadsplanering, såsom olika typologier för vägar och gator samt lokaliserings- och tillgänglighetsprinciper för kollektivtrafik, skolor och andra offentliga byggnader inom en stadsdel.
Den första prototypen av PIM kommer att inkludera två funktioner, Byggnader-Markanvändning och Grönytefaktor. De nio resterande funktionerna kommer endast vara för demonstrationssyfte och kommer utvecklas vidare. I funktionen Byggnader och Markanvändning kan användaren dimensionera bostaden, ange markanvändning, beräkna exploateringstal och antalet parkeringsplatser i hänsyn till markanvändningen. Funktionen för Grönytefaktor beräknar modellens ekosystemtjänster som produceras av de gröna och blåa miljöerna. Med hjälp av funktionen kan användaren utforma ytor med lösningar för vattenhantering, buller, som skapar ett bra mikroklimat, gynnar den biologiska mångfalden etc. och som samtidigt bidrar till att bibehålla rekreativa och sociala värden.

Vad händer just nu?
I detta innovationsprojekt utvecklar vi en prototyp av ett interaktivt 3D-verktyg utifrån ett urval av temaområden, aspekter och indikatorer som är relevanta i samhällsplaneringen. Syftet är att visa styrkorna med ett parametriserat program, likt byggbranschens BIM, men riktad till aktörerna i stadsutvecklingsprocessen. Projektet finansieras av Naturvårdsverket genom s.k. stadsinnovationsstöd.
En demo-version av PIM prototypen finns idag tillgänglig. Den visar de grundläggande funktionerna av den slutgiltiga prototypen, som kommer vara utvecklad till april 2018.
Demo
En första version av PIM har utvecklats för att demonstrera de grundläggande funktionerna av verktyget. Betoning har lagts på att visa hur PIM kan användas för modellering av stadsrummet i en 3D-miljö, analysfunktionerna är än så länge bara delvis utvecklade. I denna första version kan användaren placera ut och modifiera byggnader och vägar samt ange kvartersmark, i en av fyra valbara modeller. Förutom modellering av stadsrummet ska PIM kunna göra beräkningar av olika faktorer inom stadsplanering, såsom energiförbrukning, grönytefaktor, koldioxidutsläpp etc – samtidigt som designen görs. I demo-versionen är denna funktion delvis utvecklad och visar exempel på beräkningar för modellens energi- och ekosystem.
Kontakta oss för en demostration av verktyget.
PIM i VR (Virtual Reality)
Förutom att vara en plattform för samarbete och genomförande av planeringsprojekt, så ska PIM underlätta en berikad design- och användarupplevelse, kommunikation och presentation av projekt genom immersiv teknik. Ett led i detta arbete är att göra PIM VR-kompatibelt. Användare med VR utrustning kan starta PIM i sin VR-konsol och navigera runt i modellen, för att göra ytterligare analyser eller upptäcka felaktigheter som inte synts på den stora skalan. Projektet kan sedan presenteras i VR för olika intressenter för ökad förståelse av projektet och dess konsekvenser.
Prototypen av PIM är VR-kompatibel med Oculus Rift och användaren kan nu navigera runt i 3D-modellen. Fokus är på att navigera i och presentera modellen, inga ändringar av den kan göras i VR. En vision för framtiden vi har är att användaren ska kunna göra modelleringar, beräkningar och i princip allt desktop versionen av PIM gör– i VR. Även ändringar som görs i desktop versionen ska uppdateras direkt till VR versionen.
Möjlig utveckling av PIM

Om du vill samarbeta med oss eller bidra till utvecklingen av PIM, kontakta oss gärna på admin.PIM@atkinsglobal.com, eller
LEIF LUNDINProject Manager – PIM
leif.lundin@atkinsglobal.com
+46 76 628 5319
SHRUTHI GURUSWAMY
International contact – PIM
shruthi.guruswamy@atkinsglobal.com
+46 76 628 5367